För att börja beskriva lågaffektivt bemötande måste vi bena ut de olika orden för sig.

Låg är ett ord som kanske inte behöver mer förklaring än att det är litet, mindre, lägre, dovt, inte så stort.. jag tror att ni fattar!

Affekt är våra känslor, det känslotillstånd som vi kan smitta på våra nära. Tex om du träffar på någon som är mycket glad smittar detta tillbaka på dig och du känner dig automatiskt gladare.

Bemötande är ett sätta att vara mot andra människor. Att träffa, möta och samspela med andra människor.

Om vi har ett lågaffektivt bemötande utgår vi från ett neutralt känslotillstånd när vi träffar andra människor. Bästa är om vi kan vara glada och positiva. Men att inte reta upp sig i en situation är det som vi strävar efter när vi ska bemöta en person som har svårigheter. Det låter kanske enkelt ”Bemöt alla med lugn ton så kommer du få alla vart du vill”, men riktigt så enkelt är det inte. Det handlar också om vilka krav vi sätter på personen som vi ”arbetar” med. Är det så att kraven är för höga kommer nog personen börja protestera och då har vi en oenighet som kan resultera i ett bråk.

Att vara sams och arbeta tillsammans är att kompromissa så att alla är likvärdigt nöjda. Inte så att jag är mest nöjd och den andra är minst nöjd utan att vi kan vara likvärdiga nöjda så att det fungerar för oss båda. Med barn måste vi ibland vara en vuxen också! En vuxen som ibland även måste välja våra strider..
Är detta livsfarligt?
Nej!
Låt gå för den här gången då!

Sen är det bara att ta nya tag till nästa gång genom att förutse hur vi ska slippa hamna i liknande situation till nästa gång. Det kanske låter svårt. Men jag hjälper er med detta! Om ni tycker att det verkar svårt att hitta vägar för att det ska fungera rent praktiskt i er familj finns jag här för att hjälpa er! Skicka iväg ett meddelande via mitt kontaktformulär under ”Kontakta mig” så fortsätter vi därifrån!

Vänliga hälsningar,
Therése Fjellström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s