Ibland kan det vara klokt att dela upp familjen för att behålla familjefriden. Det kan handla om allt från vardag till roligare aktiviteter. Även om det låter tråkigt att inte kunna göra saker tillsammans kan det vara lättare och ge mer energi över efteråt. Jag tänkte ge två förslag där ni som familj kan dela upp er för att spara energi.

Vid middagen. Som familj kan det finns några dolda ”måsten” i samhället. Tex att vi ska sitta tillsammans i lugn och ro, samtala om dagen, inte prata med mat i munnen, äta samma mat och uppföra oss ”som folk”! Med NPF kan det vara en omfattande energibov att bara sitta tillsammans med andra. Om ni istället delar upp er och äter några få åt gången, beroende på hur er familj ser ut. Kan det göra att matron infinner sig och ni spar energi.

Vid utflykten. Har ni förmånen att vara två kan det underlätta att dela upp barnen mellan er och antingen göra olika utflykter som passar de olika intressen som barnen kanske har. Eller göra samma aktivitet men vid olika hörn av aktiviteten. Alltså att ni umgås men på olika håll. Det kan tex vara att gå på bio men att gå på olika visningar, sitta i olika delar av salongen eller gå på olika filmer. Om möjlighet kan ni dessutom byta barn efter halva dagen, för att ha chans att umgås med alla.

Det svåraste hindret kring att dela upp sig tror jag ligger i att samhället har en förväntan på att vi som familjer ska göra allt tillsammans. Det ska helst vara så underbart och härligt  men det kan vara svårt när det innefattar familjer där NPF finns. Därför är det viktigast att känna ro kring konceptet uppdelning och se fördelarna och det positiva som uppstår när vi har mer energi över under och efter uppdelningen.

Jag skulle gärna vilja veta mer kring er erfarenhet av uppdelning i er familj och hur det fungerat för er!

/Therése Fjellström


 

Vill ni ha hjälp med hur ni ska göra i er familj för att minska på bråk och konflikter, men inte har möjlighet att komma ifrån på samtal? Jag erbjuder samtal online! Maila mig för mer information och kostnadsfri första kontakt! theresefjellstrom@outlook.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s