Blogg

Dela upp familjen vid behov.

Ibland kan det vara klokt att dela upp familjen för att behålla familjefriden. Det kan handla om allt från vardag till roligare aktiviteter. Även om det låter tråkigt att inte kunna göra saker tillsammans kan det vara lättare och ge mer energi över efteråt. Jag tänkte ge två förslag där ni som familj kan dela upp er för att spara energi.

Vid middagen. Som familj kan det finns några dolda ”måsten” i samhället. Tex att vi ska sitta tillsammans i lugn och ro, samtala om dagen, inte prata med mat i munnen, äta samma mat och uppföra oss ”som folk”! Med NPF kan det vara en omfattande energibov att bara sitta tillsammans med andra. Om ni istället delar upp er och äter några få åt gången, beroende på hur er familj ser ut. Kan det göra att matron infinner sig och ni spar energi.

Vid utflykten. Har ni förmånen att vara två kan det underlätta att dela upp barnen mellan er och antingen göra olika utflykter som passar de olika intressen som barnen kanske har. Eller göra samma aktivitet men vid olika hörn av aktiviteten. Alltså att ni umgås men på olika håll. Det kan tex vara att gå på bio men att gå på olika visningar, sitta i olika delar av salongen eller gå på olika filmer. Om möjlighet kan ni dessutom byta barn efter halva dagen, för att ha chans att umgås med alla.

Det svåraste hindret kring att dela upp sig tror jag ligger i att samhället har en förväntan på att vi som familjer ska göra allt tillsammans. Det ska helst vara så underbart och härligt  men det kan vara svårt när det innefattar familjer där NPF finns. Därför är det viktigast att känna ro kring konceptet uppdelning och se fördelarna och det positiva som uppstår när vi har mer energi över under och efter uppdelningen.

Jag skulle gärna vilja veta mer kring er erfarenhet av uppdelning i er familj och hur det fungerat för er!

/Therése Fjellström


 

Vill ni ha hjälp med hur ni ska göra i er familj för att minska på bråk och konflikter, men inte har möjlighet att komma ifrån på samtal? Jag erbjuder samtal online! Maila mig för mer information och kostnadsfri första kontakt! theresefjellstrom@outlook.com

Välkommen 2017!

Nu står vi här framför ett helt nytt år, som en oskriven bok börjar vi det första kapitel nu i januari. Det kan kännas spännande och läskigt. Kanske har vi en aning om vad som ska hända under året. Men mycket kommer hända utan att vi har förväntat oss det.

Ska detta bli året då vi verkligen tar tag i den där träningen? Ska det bli året då vi hittar oss själva eller gör det där livsavgörande valet? Det är inte nu vi ska bestämma detta! Istället vill jag prata om de små förändringarna som kan göra stor skillnad. Nyårslöften i all ära men här tänkte jag komma med några små tips som kanske kan göra stor skillnad i er vardag.

  1. Planera er vardag. Det kan låta tråkigt och inrutat men om ni planerar mer kommer det lättare finnas utrymme för lite spontanitet och ni kan få en tryggare vardag. Det kan vara små saker som matlista, duschdagar eller en dag i veckan då barnen själva har sin egen dag med någon av er föräldrar(ex. Markus tisdagar med pappa).
  2. Välj dina skyltfönster. Det lättaste som finns tycker många är att fastna i att andra har det så mycket bättre. Och det är jag beredd att hålla med om. Det är lätt att titta på andra och tro att den fasad de visar upp är hela sanningen. Men du kan faktiskt aktivt välja bort dessa känslor genom att avfölja på Instagram, välja bort vänner som inte får dig att må bra och omge dig istället av människor som du trivs med. Det finns också flera grupper på Facebook och internet där du kan hitta likasinnade.
  3. Unna dig själv något ofta. Det behöver inte vara stora saker utan hellre mindre och ofta. Fem minuter extra med kaffekoppen, ett långt bad/dusch efter att barnen somnat, ett varv extra i bilen efter jobbet, handla innan du hämtar barnen på fritids, köp en bok eller sitt bara lite extra länge på toa.

Det är inte de stora förändringarna som gör störst skillnad. Oftast är det de små som blir varaktiga och därför just också gör störst skillnad. Men det handlar om att göra de små förändringar som kan göra skillnad hos er. Fundera över hur ni kan göra små saker som kan förändra stort.

Härliga hälsningar,
Therése Fjellström

 

 

Vad är lågaffektivt bemötande?

För att börja beskriva lågaffektivt bemötande måste vi bena ut de olika orden för sig.

Låg är ett ord som kanske inte behöver mer förklaring än att det är litet, mindre, lägre, dovt, inte så stort.. jag tror att ni fattar!

Affekt är våra känslor, det känslotillstånd som vi kan smitta på våra nära. Tex om du träffar på någon som är mycket glad smittar detta tillbaka på dig och du känner dig automatiskt gladare.

Bemötande är ett sätta att vara mot andra människor. Att träffa, möta och samspela med andra människor.

Om vi har ett lågaffektivt bemötande utgår vi från ett neutralt känslotillstånd när vi träffar andra människor. Bästa är om vi kan vara glada och positiva. Men att inte reta upp sig i en situation är det som vi strävar efter när vi ska bemöta en person som har svårigheter. Det låter kanske enkelt ”Bemöt alla med lugn ton så kommer du få alla vart du vill”, men riktigt så enkelt är det inte. Det handlar också om vilka krav vi sätter på personen som vi ”arbetar” med. Är det så att kraven är för höga kommer nog personen börja protestera och då har vi en oenighet som kan resultera i ett bråk.

Att vara sams och arbeta tillsammans är att kompromissa så att alla är likvärdigt nöjda. Inte så att jag är mest nöjd och den andra är minst nöjd utan att vi kan vara likvärdiga nöjda så att det fungerar för oss båda. Med barn måste vi ibland vara en vuxen också! En vuxen som ibland även måste välja våra strider..
Är detta livsfarligt?
Nej!
Låt gå för den här gången då!

Sen är det bara att ta nya tag till nästa gång genom att förutse hur vi ska slippa hamna i liknande situation till nästa gång. Det kanske låter svårt. Men jag hjälper er med detta! Om ni tycker att det verkar svårt att hitta vägar för att det ska fungera rent praktiskt i er familj finns jag här för att hjälpa er! Skicka iväg ett meddelande via mitt kontaktformulär under ”Kontakta mig” så fortsätter vi därifrån!

Vänliga hälsningar,
Therése Fjellström